Dagritme:

Kleine kinderen zijn gebaad bij structuur. Daarom verlopen de dagen hier zoveel mogelijk met een vaste volgorde., die we belangrijker vinden dan de klok. Is het lekker weer spelen we misschien net iets langer buiten of wanneer de kindjes helemaal opgaan in hun spel eten we ons fruit een kwartiertje later, daarom staan er bewust geen tijden genoemd. 

Note; Voor de kleinste ukkepukken is het fijn om alle dagen hetzelfde ritme te hebben, daarom houden we graag hetzelfde ritme aan als thuis.  

Onze dagen;

-Vrij spel-            Nadat de kindjes zijn gebracht mogen ze eerst zelf op onderzoek uit. Op eigen tempo de wereld verkennen zodat ze veilig en vertrouwd voelen. Er is voldoende spelmateriaal om uit te kiezen, zelf spelen of samen met een vriendje; alles mag.

-Opruimen-         Als de muziek aangaat weten de ukkepukken al hoe laat het is; tijd om op te ruimen! Al het losse speelgoed bergen we op, mooie bouwwerken krijgen een plaatsje en als we dan nog tijd over hebben dansen en springen we nog lekker op de muziek en kunnen we onze energie even kwijt voor we aan tafel gaan.

-Fruittijd-             We eten ons fruit gezellig met z'n allen aan tafel. We zingen liedjes, wensen elkaar smakelijk eten en ook alsjeblieft en dankjewel vinden we bij Ukkepuk normaal. Bij het fruit drinken we thee of water.

-Activiteit-           Zijn de bakjes en bekers leeg, gaan we aan de slag met een gezamenlijke activiteit. Dit kan van alles zijn; knutselen, spelletjes, voorlezen, muziek maken, te veel om op te noemen. We werken bij Ukkepuk met de projecten van 'Piramide', en de activiteiten zullen hier vaak op afgestemd zijn. Het mooie van kleinschalige opvang is dat er ook erg snel ingespeeld kan worden op de behoeftes en interessen van de ukkepukken. Een voorbereid werkje gaat dan gewoon terug de kast in, je leert immers het meest van wat er in jouw belevingswereld speelt!

-Buiten spelen-    Buiten spelen is erg belangrijk, ook als het een keertje wat minder weer is. Natuurlijk gaan we niet met baby's de stromende regen in, maar zeker voor peuters kan er met laarsjes en een regenjasje veel. We spelen in onze tuin, gaan naar een speeltuintje in de wijk, wandelen naar de schaapjes en eendjes en af en toe gaan maken we een uitje naar het bos of de kinderboerderij.

-Lunchtijd-           Van buiten spelen krijg je trek, dus als de jasjes weer aan de kapstok hangen en de handjes zijn gewassen is het tijd voor een boterham. Eten is natuurlijk een feestje met zoveel kindjes aan tafel en vaak geldt het gezegde 'zien eten is doen eten'. Bij de boterhammen hebben we zoet en hartig beleg en drinken we melk, thee of water. We stimuleren gezonde keuzes. Met zoveel ukkepukken bij elkaar komt het natuurlijk voor dat de een sneller klaar is dan de ander. We proberen wel even aan tafel te blijven tot iedereen klaar is. Door gezellig te kletsen of een boekje voor te lezen blijft het voor iedereen leuk.

-Rustuurtje-          Na de boterham is het tijd voor een rustmomentje. De kindjes die nog slapen mogen lekker naar bed, voor het slapen hanteren we zoveel mogelijk de adviezen van 'veilig slapen'. Alle kindjes slapen in een slaapzakje, in een eigen bedje en we zorgen voor een frisse, schone slaapkamer. Slaapt een kindje niet meer, dan mag het even uitrusten op de bank, vaak met een boekje of kort filmpje op tv. Daarna is er tijd voor een spelletje, puzzeltje of lekker zelf spelen.

-Tussendoortje-     Als alle kindjes wakker zijn gaan we aan tafel. Ons vriendje Koekiemonster komt met de trommel op tafel en we zingen samen een leuk liedje. In de middag drinken we thee of water, evt met een scheutje diksap..

-Speeltijd-            In de middag is er veel ruimte om te kiezen wat de Ukkepukken willen. De ene keer maken we een knutsel af of doen we een spelletje, is het mooi weer zijn we in de middag lekker buiten en wil een kindje bijvoorbeeld bouwen of puzzelen kan dat (bijna) allemaal.

-Naar huis-          En dan is de opvangdag alweer omgevlogen. Tijd om lekker naar huis te gaan. Bij het ophalen vertellen we altijd nog even kort hoe de dag is gegaan, en we proberen iedere dag ook een kort verslagje in de opvangschriftjes te schrijven. Zo genieten jullie als ouders/verzorgers ook gezellig een beetje mee van onze dagen hier!